Handelsbanken är en av många svenska organisationer som arbetar med Effektstyrning. Här är metoden högt prioriterad bland UX:are, affärsutvecklare och webbkommunikatörer.
Dan Kindeborg, UX designer på avdelningen för digitala kundmötet på Handelsbanken tar en funderare över när han stötte på Effektstyrning första gången:
– Det var nog 2010 ungefär när jag arbetade som konsult. En kollega introducerade mig för arbetssättet. Jag hade hört talas om det tidigare eftersom jag läst Användbarhet i Praktiken men inte praktiserat det själv.
Tog med chefen
Så för två år sedan började han på Handelsbanken och tillsammans med andra engagerade kollegor började man missionera internt om effektstyrning.
– Vi var ett gäng som gick kursen Effektkartläggning; webbkommunikatörer, affärsutvecklare, UX:are och min närmsta chef. Efter det började vi jobba ännu mer med metoden, jag fick med mig många bra tips och råd från kursen och blev också mycket skarpare på att jobba med effektstyrning.
Effektmålen styr projekten
Där Handelsbankens UX-avdelningen är inblandad är det numera naturligt att arbeta effektstyrt. Dan Kindeborg och de andra försöker sprida metoden internt och föreläser för andra inom organisationen med över 10 000 anställda.
– För oss ska alla initiativ bottna i en bra dialog med en affärsrepresentant. Här pratar vi om vad vi vill uppnå och definierar effektmål. Vi gör inte alltid en effektkarta men vi arbetar alltid användarcentrerat: Vilken är målgruppen och hur ser deras drivkrafter ut? När vi vet vad vi vill uppnå och känner målgruppen kan vi prioritera och ta rätt beslut hela vägen.
Prioritera i det stora
Dan Kindeborg menar att det är viktigt att den övergripande affärsstrategin kommunicerar tydligt. På så sätt är det enklare att ta fram och prioritera bland effektmålen, även om det fortfarande är utmanande emellanåt:
– När man arbetar som UX:are inhouse har man en helikoptervy som jag gillar. Jag är intresserad av att prioritera rätt bland alla effekter som vi vill uppnå. Då kan man ställa effektmålen mot varandra och utifrån strategin bedöma vilken satsning som ska komma först.