I helgen åker man på kryssning och firar. Världens första digitala mötesplats fyller 20 år.
Svenska Lunarstorm var före alla andra.
– Jag ville att man skulle kunna prata om allt, säger grundaren Rickard Eriksson.
På måndag fyller den första riktigt stora mötesplatsen på webben 20 år. Sveriges första, och, enligt många, även världens första. Den 17 oktober 1996 startades det som skulle komma att bli Lunarstorm.
– Det fanns inga sociala medier då, det fanns kommunikationssätt, newsgrupper, IRC (Internet Relay Chat) och så. Men det fanns inget där basen var att du hade en profil, hade mötesplatser och kunde träffa nya människor, det som du har i alla sociala medier idag, säger Rickard Eriksson, Lunarstormgrundaren.
Rickard Eriksson hade hållit på en del med BBS:er – elektroniska anslagstavlor – en kommunikationsform som var exkluderande. Det var superdatorintresserade som fanns där.
– Det var en primitiv form av sociala medier, helt textbaserat, det var en väldigt, väldigt begränsad målgrupp.
– Jag hade drömt om att bredda målgruppen. Jag ville att man skulle kunna prata om allt i livet, inte bara programmering och Star Trek.
Det fanns en tydlig tanke på användarna. Man skulle inte behöva vara datornörd. Man skulle inte behöva massor av specialkunskap. Det var människorna som satt bakom sina sammankopplade datorer som Eriksson var intresserad av. Han byggde från början på egen hand.
– Jag fick lära mig att programmera själv. 1996 till 2000 var det ett enmansband.
Att bredda målgruppen innebar att bryta den totala mansdominansen som fanns bland annat inom BBS-nätverken.
– Jag utformade allting – tonalitet, grafisk form, språk – med inriktningen mot tjejer.
– När jag släppte upp det gick det snabbt till att vara 50-50 mellan könen.
Lunarstorm var otroligt populärt, enligt Eriksson nådde man 80 procent av 12-24-åringarna i Sverige ett tag i början av 2000-talet.
Efter tio år sålde Eriksson sin del i Lunarstorm och så småningom tappade sajten i popularitet. 2012 lades den ner. (Man kan hitta den som en hyllningsversion här.)
Även när det gick som bäst var det inte alltid enkelt att skaffa annonsörer.
– Ingen trodde på det här, bland annat tyckte man att det var onaturligt var umgås digitalt.
Anade du hur stort hela sociala medier-grejen skulle bli?
– Jag var så inne i det, jag tänkte att det här kommer alla göra i hela världen.
Vad gör du idag?
– Jag är rådgivare och utbildare inom sociala medier. Och så jobbar jag med en startup.
Spännande, vaddå?
– Startupen är ganska hemlig. Den syftar till att göra live-tv mycket intressantare, den sociala aspekten är viktig. Det kommer under nästa år.
Man blir onekligen nyfiken. Någon som byggt föregångaren till bland annat Facebook har en ny grej på gång. I helgen firar man det som varit, med en festkryssning för Lunarstorm. Sen blickar vi nyfiket framåt.