Wow, vilken helg. Kunskapen, bredden och entusiasmen på Webcoast imponerade stort även i år. Läs vår sammanfattning från en intensiv konferenshelg.
inUsemedarbetarna Jonas Söderström, Johan Berndtsson och Sara Lerén har landat hemma i söndagssoffan efter helgens Webcoast. Det var trängsel när bandet skulle klippas och ivriga deltagare skulle skriva upp sina föreläsningar.
Både Jonas, Johan och Sara höll i var sin föresläsning under helgen men passade också på att besöka andras dragningar.
– Det jag tycker är så fascinerande med Webcoast är den otroliga bredden. Man kan lära sig allt från att förbättra sin kreativitet, till att jobba bättre med Evernote, till något om webbanalys, till att göra sylt... Jag vet ingen annan konferens som med sådan entusiasm täcker in så många ämnen, säger Johan Berndtsson, som under sin föreläsning lät alla besökare prova på att göra ett gratis användningstest med tjänsten Tweaky.
– Det stämmer, säger Jonas. Det är fascinerande att fundera på hur få (förmodligen) av de här ämnena som hade överlevt en traditionell process där föreläsnings-pitchar ska granskas av en programkommitté. Här kan en tolvåring hålla fullknökade seminarier om "Så här använder vi unga sociala medier". Efter det, under kvällen, var "Hur var det man gjorde med Snapchat nu då?" ett stort samtalsämne bland de medelålders konferensdeltagarna.
Jonas beslutade att köra en föreläsning med titeln ”Så undviker du att ditt projekt hamnar i nästa upplaga av boken Jävla skitsystem!" gav åhörarna flera tips på vägen (se inspelningen: del 1 och del 2; här finns själva presentationen).
– Mest delad blev en tweet av @andreaslarsson som visade en slajd om hur viktigt det är att observera användare. Slajden hade texten "Har alla i teamet under de senaste sex veckorna observerat verkliga användare göra sitt jobb under minst två dagar?" och tweeten ställde frågade: Affärsutvecklare? Systemutvecklare? Strateg? Gränssnittsutvecklare? Kreatör? UX? Formgivare? Gör DU som bilden säger?
Sara Leréns föreläsning handlade om ”Den inkluderande webben”. Den snygga bilden i toppen av artikeln är en illustrerad sammanfattning av Saras föresläning gjord av @camia_pia.
Dragningen resulterade i intressanta diskussioner om såväl skräddarsydda lösningar som lagstiftning och genusfrågor. Att skapa separata lösningar för människor med annorlunda funktionsuppsättningar kan ibland vara en nödvändighet, men nackdelen är att det blir dyrare att underhålla fler lösningar än en, och det finns en risk att speciallösningar blir lägre prioriterade. Många var också nyfikna på vad som kommer att hända med den nya tillgänglighetslagen och jämför med USA som kommit längre än Sverige i och med en strängare lagstiftning mot bristande tillgänglighet.
Den enklaste lösningen för att inkludera alla olika könsidentiteter på webben är helt enkelt att strunta i att fråga om kön, och om man ändå måste fråga är det en lätt sak att lägga till ett tredje alternativ, menar Sara.
– Allra mest positivt med Webcoast är inställningen att alla har något att bidra med, att det finns grund för glöd i varje människa, och att möten mellan olika typer av människor är en förutsättning för utveckling. På vilken annan konferens kan man lära sig om nya spel från 11-åringar för att i nästa stund kunna förkovra sig i stenografi? När Maria Gustafsson startade Webcoast fick hon höra att hon förde in punken i konferensvärlden, och det stämmer verkligen! Webcoast är öppet för alla, och sedan knytkonferensen föddes för fem år sedan har den haft inverkan inte bara på Göteborg utan på hela Sverige. Inte minst genom att se till att ordet "knytkonferens" nu finns i Svenska Akademiens Ordlista, säger Sara.
Passa gärna på att ta en titt på Saras Slideshare för att få ytterligare insyn i hennes föresläning från helgen.
I skrivande stund har Webcoast lagt upp några videos av sessionerna från dagen men det kommer succesivt att läggas till flera.