Teknik är roligt för det mesta. Men ibland går det helt fel, och kan orsaka båda stress och press. I USA överväger läkare att införa en ny diagnos för de som ”är osynliga för tekniken”.
Du känner säkert igen frustrationen över att touchskärmen på din telefon inte reagerar, eller att homeknappen helt plötsligt inte känner igen ditt fingeravtryck, hur många gånger du än försöker. Det är som att vara osynlig för telefonen.
Som att bli utfryst av sin partner
I USA undersöker nu läkare om det är dags att införa en ny diagnos i DSM-manualen. Detta eftersom så många människor får allt starkare reaktioner till känslan av att vara osynlig, eller till och med ratad, av teknologin.
– Våra teknologiska artefakter fyller behov och tar över funktioner som tidigare fyllts av andra människor. Våra relationer till våra prylar börjar allt mer likna de relationer som vi har med vänner och familj. Att bli ignorerad av sin iPhone är jämförbart med att bli utfryst av sin partner, menar David de Léon, Director of Design and Innovation på inUse.
Phone-ghostad?
Att teknikstrul är jobbigt rådet det inget tvivel om. År efter år gör svenska fackförbund enkäter bland sina medlemmar som pekar på den ökade digitala stressen då tekniken inte fungerar som den ska. I Sverige har det dock inte diskuterats om någon psykologisk diagnos som i USA. Där har läkare som mött patienter med den starka reaktionen på sin osynlighet att de fått psykolog-samtal ordinerat. I folkmun kallas diagnosen lite sarkastiskt för ”att bli phone-ghostad”.
– I ett av våra pågående uppdrag undersöker vi olika sätt som tekniken kan be om ursäkt efter att ha ”ratat” input från en människa. Vi kan ju ibland i efterhand detektera när en respons har uteblivit. En mobilapplikation kan till exempel be om ursäkt för att den har varit ouppmärksam och nonchalant, säger David de Léon, Director of Design and Innovation.