Det är viktigt och intressant för framtiden. Och intresset var såklart stort när inUse ordnade rundabordssamtal under Almedalsveckan med ÅF – kring AI och design. ”Design Thinking och AI: Är du AI-redo?”
– Det är en annan sorts best, säger Pontus Wärnestål om AI.
Pontus Wärnestål, Director of Service Design på inUse och docent i Informatik vid Högskolan i Halmstad höll i samtalet tillsammans med Fredrik Hofflander, Head of AI and Future Technologies på ÅF. Det kom fram många intressanta tankar kring bordet i ÅF:s hus under Almedalsveckan i Visby. Och det började med ett klargörande.
– Ett AI-system är inte ett vanligt deterministiskt system, det gör det till en ann an typ av system än dem vi jobbat med tidigare, AI är en annan sorts best, säger Pontus Wärnestål.
Det krävs en förnuftig grundsyn, runt bordet fanns en samsyn kring att det gällde att inte fastna i fällan att ”AI ska lösa allt”, ”Det är bara att hälla lite AI på det”.
Det är viktigt att ta det i steg, och använda det på rätt saker.
Inte helt enkelt
– Vi kan se var vi kan få kraft, AI kan hjälpa med vissa delar. Vi kan i framtiden kanske exempelvis bortse från 90 procent som sköts automatiskt, men så sköter vi människor de övriga 10 procenten, säger Pontus Wärnestål.
Samtidigt som det finns en hajp kring AI, så är det ju samtidigt inte helt enkelt att få in användande i en organisation eller ett företag.
– Man får i många fall höra “det är svårt nog i alla fall”, där finns ett motstånd. Men det håller på att ändras, för man inser att det behövs, säger Matti Ahlqvist, Astrazeneca.
Det finns mängder med områden det skulle vara en hjälp, och kanske en självklarhet. Förslagen haglade kring bordet på Odalgatan. Ett var kompetensutveckling.
– Det hade varit jättespännande att ta hjälp av AI för att kompetensutveckla och hitta behoven på en arbetsplats, säger Malin West från Bliwa.
Såklart ska allt göras med omdöme.
– Transparensen blir superviktig. När vi börjar använda AI i större skala, vi måste ha en kontrollfunktion som tittar på vad den gör, vad den lär sig, säger Matti Ahlqvist.
För visst finns det utmaningar, att AI inte ska lära sig ”fel” saker.
Att mata att AI
– Det vi matar en AI med blir ju hela dess värld, säger Lennart Waldenström, ÅF.
Om det nu gäller enbart AI…
– Vi människor är ju precis likadana, men det blir accelereat i en dator, säger Carl-Magnus Löfström, Collectum.
Sen kom man i samtalet in på när det egentligen händer. På ett sätt har det börjat hända och det finns i många sammanhang, men när det blir en del i varje organisation, i varje hörn.
– 2025 kan vi möjligen börja se det som allmängods, säger Pontus Wärnestål.
Då började budgivningen.
– 2030!
– 2040!
– Det borde redan vara det!
Det återstår att se. Men det var en realitet en måndag i Visby 2019.